SOMMARGÅGATAN BILFRI REDAN NU

SOMMARGÅGATAN BILFRI REDAN NU

Årets sommargågata får ett extra tillskott genom en stor Mumin-figur i mässing som blir en naturlig stoppkloss för bilarna vid Norragatan/Torggatan. Den ovanliga figuren kom på plats mycket tidigare än planerat.

City Mariehamn är mycket glada över att få låna en så eftertraktad figur som normalt används vid stora evenemang i Sverige och Finland. Den har precis varit på ett evenemang i Sverige och skulle därefter tillbaka till Finland för ett evenemang senare i år. Hade vi bokat den för att den specifikt skulle komma till Mariehamn hade det kostat en stor summa pengar. Men i och med att den endast mellanlandar här på Åland så får vi låna den utan kostnad, förutom att vi betalar frakten från Västra hamnen till Torggatan.

Mumin-figuren är gjord i mässing, dock är den inte helgjuten. Mässingsdelen är som ett skal och inuti är det tomrum. Mässingen har ett överdrag av guld i 18 karat. Trots att den endast har ett skal av mässing är den väldigt tung. Så risken att någon skulle kunna flytta på den är obefintlig. 

Sommargågatan från Norragatan/Torggatan till Norra Esplananden har premiär en vecka in i juni. Enda sättet att få låna Mumin-figuren utan kostnad var att ställa den på plats redan nu, annars hade den passerat Åland och åkt till fastlandet. 

Det innebär att det från och med idag inte går att köra bil eller andra fordon på sträckan Norragatan/Torggatan till Norra Esplanaden. Vi ser fram emot dekorationer, sommarmöbler och växter som kommer att pryda sommargågatan när den väl görs i ordning som planerat en vecka in i juni. Fram till dess håller Mumin-figuren vägsträckan bilfri.

Vi tackar Hasses Ur & Guld som förmedlade kontakten gällande den stora Mumin-figuren. Hasses Ur & Guld har små Mumin-figurer från Skultuna messingsbruk i sitt sortiment.