Mariehamn är Årets stadskärna i Finland 2024

– Läs mer nedan

Mariehamn utsedd till Årets stadskärna i Finland 2024

Vi är stolta över att meddela att  Mariehamn har blivit utsedd till Årets stadskärna i Finland 2024. Utmärkelsen tillkännagavs vid en ceremoni i Telegrafen kl. 12.00 fredagen den 19 april 2024. På plats var juryn för utmärkelsen och Levande stadskärnor i Finlands vd Pokko Lemminkäinen.

Utmärkelsen Årets stadskärna i Finland har delats ut i 25 år. Ordförande i juryn, Aulis Tynkkynen, berättade att Mariehamn är den minsta staden genom alla år som fått priset. Han betonar att Mariehamn är väl värda att få motta priset och att det kan ha en speciell betydelse som förebild för många liknande och till och med större städer och tätorter. Aulis betonar också att Mariehamn är bryggan, nu kanske viktigare än någonsin, mellan Finland och Sverige.

Aulis berömmer även de allmänna områden, där Torggatan är en mittpunkt, som har förbättrats för fotgängare och cyklister. Gatumöbler, ny belysning och övriga  delar håller, enligt Aulis, hög kvalitet.

Juryn har också tagit fasta på de många evenemang och det affärsmässiga utbudet som är livligt året om. Han lyfter även samarbetet mellan Mariehamns stad, City Mariehamn, fastighetsägare och verksamheter i centrum som en stark och viktig del i stadskärnans framgångsrika utveckling.

I projektet ”Årets stadskärna 2024” var målet tydligt och många nya satsningar i centrum har genomförts. Men en stadskärna blir aldrig färdig, det pågår en konstant utveckling. Arbetsgruppen har ytterligare några satsningar att genomföra. Till det återkommer vi, nu vill vi glädjas åt att ha fått den fina utmärkelsen från Levande stadskärnor i Finland. Mariehamn är Årets stadskärna i Finland 2024!

Några av de saker som genomförts de senaste åren:

– Sommargågata med åländska sommarmöbler
– Sällskapsspel på torget
– ”Hitta till City” (från Västerhamn)
– Vinterbelysning inkl. älgen Råland
– Ny lekplats vid torget
– Fotoplatser

Arbetsgruppens medlemmar:
Dan Ferna (City Mariehamn)
Terese Flöjt (Mariehamns stad)
Dan Engblom (Mariehamns stad)
Arne Selander (Mariehamns stad)
Susanne Olofsson (Ålands näringsliv)

Samarbete

När vi talat med stadskärnor som aspirerat på och i flera fall fått utmärkelsen Årets stadskärna  i Finland och i Sverige nämner alla en gemensam sak som ligger till grund för framgångarna. Det är samarbete, att alla jobbar tillsammans för att nå ett gemensamt mål som ger bättre förutsättningar för verksamheter, boende, besökare och den fortsatta utvecklingen av stadens centrum.

City Mariehamn

City Mariehamn baserar sig på ett trepartssamarbete mellan cityföretagare, fastighetsägare och Mariehamns stad. Vår uppgift är att arbeta för att Åland ska ha en levande och trivsam stadskärna med ett bra utbud av shopping, upplevelser och annan service. Tillsammans sätter vi Mariehamn på kartan och gör vår stad till hela Ålands mötesplats!