Sommargågata

Varje sommar förvandlas Mariehamns centrum till ett sommarparadis med den populära sommargågatan innehållandes sköna sommarmöbler, färgsprakande växter och färgglada flaggspel. Här blandas många unika butiker, fantastiska matkreationer på restaurangerna och det goaste fikat hos caféerna. Du hittar också många lokalproducerade åländska produkter och hantverk, tillsammans skapar det en sommarupplevelse utöver det vanliga. Denna årligen återkommande tradition med sommargågatan är något som verkligen uppskattas av såväl ålänningar som besökare från andra platser än Åland.

Sommagågatan, som sträcker sig längs Torggatan från Nygatan till Norra Esplanaden, skapar ett bilfritt stråk i stadskärnan. Här pryder de lokalproducerade och lokaldesignade sommarmöblerna promenadstråket. Med sittplatser och en färgsprakande symfoni av växter inbjuder de alla att slå sig ner en stund, kanske med en kaffe eller glass i handen, och bara njuta av Mariehamns trevliga centrum. Många är de som har tillbringat en stund i dessa möbler för att tala med vänner, titta på folkvimlet, läsa en tidning eller kanske bara ta det lugnt med en bok. Vilken blir din favoritsysselsättning när du tillbringar en stund i sommarmöblerna?


Sommarmöblerna tillverkades av Hammarudda såg i Gottby på Åland

Du hittar dessa åländska möbler längs Torggatan, på parkeringen vid torgtaket och på parkeringen utanför populära butiker som Dress Like Marie och Äventyret. Varje möbel har sina växter och sin egen ”utsikt”, vilket gör dem till perfekta platser att koppla av i och njuta av sommaren.

Sommargågatan i Mariehamn är mer än bara en gata – det är en somrig oas, en plats där de varma månaderna kan njutas till fullo och skapa kära minnen.
Vi önskar dig en trevlig sommar och ser fram emot att välkomna dig till Mariehamns sommarcentrum! Ta chansen att uppleva denna unika atmosfär och skapa din egen sommartradition. Vi ses i vimlet!