City Mariehamn lägger tågspår för elektriskt och förarlöst tåg

Arbetet med att förse vägen från Västra hamnen till torget i Mariehamn med tågspår inleds i maj. Detta initiativ har initierats av City Mariehamn i samarbete med flera andra samarbetspartners. Tågspåren kommer att trafikeras av ett elektriskt och förarlöst tåg som kommer att ha ett lok i vardera ände, eftersom tåget inte har möjlighet att vända.

Tåget kommer att ha avgångar från Viking-/Silja-terminalen och ha sitt första stopp vid Birkaterminalen. Eftersom tåget kör i motsatt riktning till trafiken på den första delen av sträckan kommer ett trafikljus att sättas upp för att få bilister att stanna när tåget närmar sig. Därefter fortsätter tåget längs Storagatan fram till torget. Efter ett 10-minuters stopp avgår tåget mot Västra hamnen där det återigen väntar 10 minuter till nästa avgång. Blir denna satsning lyckad kommer etapp två att innebära en förlängning av spåren till Sjökvarteret.

Tågets teknik och konstruktion har genomgått många tester och har varit i bruk i flera städer sedan sommaren 2021. Enligt tillverkaren behöver man inte oroa sig för att tåget är förarlöst eftersom en ansvarig person kommer att följa med och övervaka varje tur.

Tåget kommer att vara gratis för alla resenärer. Om allt går enligt plan kommer premiärturen att ske den 1 april 2024.