Årets Julklapp 2019 tilldelades ...

Årets Julklapp tillkom 2018 och är ett initiativ av City Mariehamn. Utmärkelsen går till en person eller ett företag som starkt bidragit till att göra Mariehamns centrum ännu mer attraktivt och inbjudande för stadens invånare och besökare. Första året utmärkelsen utdelades utsåg City Mariehamns styrgrupp mottagaren som välförtjänt blev Ulf Grüssner.

Till årets utmärkelse togs det fram fyra nominerade; Cityblommor, Boquerian, Varuboden och Erikssonska gården (Hillingshuset). Vem som skulle få mottaga utmärkelsen avgjordes genom en omröstning på Facebook. Intresset för omröstningen var mycket stort och det inkom fler än 500 röster. De allra flesta kom från Åland, följt av Finland och därefter Sverige. Men det röstades från cirka 15 olika länder, till och med så långt bort som Japan och Gambia kom det en röst från respektive land.

En ceremoni hölls på torgscenen under Jul i City där mottagaren fick ta emot diplom och en fysisk julklapp innehållandes en bok av en åländsk författare, en väggkalender för 2020 med ålandsbilder och en godisask med en åländsk flagga. Med över 50 procent av rösterna framstod det tydligt vem som skulle få utmärkelsen, den gick till Erikssonska Gården (Hillingshuset)! Motiveringen löd: ”Verksamheterna har skapat trevliga aktiviteter och utvecklade koncept i en anrik miljö”. Stort grattis säger vi på City Mariehamn och grattis till övriga nominerade!